Jak otworzyć słoik

Domowe przetwory albo gotowa żywność w słoiku. Często z nich korzystamy, zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Korzystamy z ogórków kiszonych, kapusty, a także tych produktów na słodko jak dżemy, powidła czy soki. Co jednak zrobić, gdy nie mamy pod ręką silnej ręki mężczyzny i same nie możemy poradzić sobie z rozpakowaniem domowych przetworów? Jak otworzyć słoik?

Jak otworzyć słoik?

Jak otworzyć słoikIstnieją proste i skuteczne sposoby na szybkie otwarcie nawet najbardziej upartego słoika. Możemy skorzystać z gotowych narzędzi albo same sobie te narzędzia przygotować. I wystarczy dosłownie kilka chwil, by cieszyć się jego smakowitą zawartością.

Gdy słoik nie chce się otworzyć możesz po prostu delikatnie uderzać bokiem słoika o podłogę. Rób to w dolnej części nakrętki do momentu, aż usłyszysz syknięcie lub ciche puknięcie. Wtedy postaw słoik normalnie i bez problemu go odkręć. Ta metoda może jednak być uciążliwa, gdy w słoiku mamy przechowywany jakiś płyn. Zbyt mocne puknięcie może bowiem spowodować, że zabrudzimy sobie całą podłogę.

Równie skutecznym, aczkolwiek mniej drastycznym rozwiązaniem jest kulanie słoika po czymś twardym, np. stole czy kuchennym blacie. Wystarczy położyć słoik bokiem na blacie i delikatnie uciskając nakrętkę, kulać go.

Możesz również po prostu popukać czymś w słoik. Wykorzystaj do tego łyżkę albo widelec i uderzaj słoik w okolicach nakrętki. Po kilku takich puknięciach słoik powinien odpuścić i będziesz mogła go spokojnie otworzyć.

Podważanie wieczka

Dla tych, którzy nie chcą albo nie potrzebują słoika do kolejnego wykorzystania polecana jest metoda podważania. W tym celu pod nakrętkę wkładamy nóż lub widelec, tak żeby podważyć wieczko. Jeśli słoik pozostanie otwarty usłyszymy charakterystyczne syknięcie, jednak to działanie może przyczynić się do deformacji nakrętki albo nawet deformacji słoika. Innym rozwiązaniem, również niszczącym słoik, a właściwie jego nakrętkę jest wywiercenie w niej niewielkiej dziurki. Pozwoli to na odpowietrzenie słoika i proste umożliwienie jego otwarcia.

Jak widać metod jest wiele i każda jest tak samo skuteczna. Nie wymagają one wielkiego wysiłku i nie są czasochłonne, powodują również, że nie musisz wyrzucać do kosza tych przetworów, których otworzenia kiedyś sprawiało Ci nie lada problem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here