Owoce papai przybyły do nas z Ameryki, z której pochodzą. Obecnie uprawiane są również w krajach na południu Europy. Inna nazwa papai to melonowiec właściwy. Owoc ten posiada owalny, gruszkowaty kształt a jego dojrzała skórka ma żółto-pomarańczowy kolor i jest jadalna. Miąższ ma barwę pomarańczową i wypełniony jest dużą ilością pestek pokrytych śluzem. Papaja przez wieki była używana do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, przede wszystkim trawiennych.
Wpływ papai na nasze zdrowie
Papaja oprócz zbawiennego wpływu na układ trawienny, jest również bardzo bogata w witaminę C, kwas foliowy, potas oraz witaminy z grupy B. Jest ona również bogatym źródłem likopenu oraz karotenoidów. Likopen bierze udział w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Badania wykazały, że wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Chroni on również organizm przed chorobami układu krążenia oraz działa hamująco na syntezę cholesterolu. Substancja zawarta w melonowcu, która pomaga w problemach z trawieniem, to papaina. Jest to enzym, który jest składnikiem niektórych leków zapobiegających powstawaniu nowotworów. Papaja zawiera również fibrynę czyli białko, które usprawnia krzepnięcie krwi. Owoc ten przyspiesza także odchudzanie oraz usuwa toksyny z organizmu.
Papaja w kuchni – Jak jeść papaję?
Oprócz cennych właściwości leczniczych, papaję wykorzystujemy przede wszystkim do jedzenia. Dojrzała papaja jest delikatna, soczysta i rozpływa się w ustach. Jak jeść papaję? Przede wszystkim jak każdy produkt przed spożyciem, należy ją umyć. Następnie kroimy ją na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Czarne nasiona papai są jadalne, ale bardzo ostre w smaku. Nie powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, gdyż istnieje przypuszczenie, że mogą uszkadzać płód. Po usunięciu pestek miąższ możemy pokroić np. w kostkę i delektować się smakiem. Papaja idealnie komponuje się zarówno w słodkich połączeniach jak i w potrawach pikantnych. Możemy przygotować z niej koktajl, mus lub dodać do ryb albo kurczaka.