Jak jeść papaję?

Owoce papai przybyły do nas z Ameryki, z której pochodzą. Obecnie uprawiane są również w krajach na południu Europy. Inna nazwa papai to melonowiec właściwy. Owoc ten posiada owalny, gruszkowaty kształt a jego dojrzała skórka ma żółto-pomarańczowy kolor i jest jadalna. Miąższ ma barwę pomarańczową i wypełniony jest dużą ilością pestek pokrytych śluzem. Papaja przez wieki była używana do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, przede wszystkim trawiennych.

Wpływ papai na nasze zdrowie

Papaja w kuchni - Jak jeść papaję?Papaja oprócz zbawiennego wpływu na układ trawienny, jest również bardzo bogata w witaminę C, kwas foliowy, potas oraz witaminy z grupy B. Jest ona również bogatym źródłem likopenu oraz karotenoidów. Likopen bierze udział w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Badania wykazały, że wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Chroni on również organizm przed chorobami układu krążenia oraz działa hamująco na syntezę cholesterolu. Substancja zawarta w melonowcu, która pomaga w problemach z trawieniem, to papaina. Jest to enzym, który jest składnikiem niektórych leków zapobiegających powstawaniu nowotworów. Papaja zawiera również fibrynę czyli białko, które usprawnia krzepnięcie krwi. Owoc ten przyspiesza także odchudzanie oraz usuwa toksyny z organizmu.

Papaja w kuchni – Jak jeść papaję?

Oprócz cennych właściwości leczniczych, papaję wykorzystujemy przede wszystkim do jedzenia. Dojrzała papaja jest delikatna, soczysta i rozpływa się w ustach. Jak jeść papaję? Przede wszystkim jak każdy produkt przed spożyciem, należy ją umyć. Następnie kroimy ją na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Czarne nasiona papai są jadalne, ale bardzo ostre w smaku. Nie powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, gdyż istnieje przypuszczenie, że mogą uszkadzać płód. Po usunięciu pestek miąższ możemy pokroić np. w kostkę i delektować się smakiem. Papaja idealnie komponuje się zarówno w słodkich połączeniach jak i w potrawach pikantnych. Możemy przygotować z niej koktajl, mus lub dodać do ryb albo kurczaka.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here