Jak zrobić kopytka?

Nie masz pomysłu na pyszny obiad. Ciągle tylko ziemniaki i schabowy. W kółko, to samo. W domu już wszyscy narzekają, na powtarzający się repertuar w kuchni. By temu zapobiec, warto poszukać jakiegoś, innego pomysłu. Ja podrzucę wam jeden z moich. Pyszne kopytka ciemnym sosem i sztuką mięsa, do tego kiszona kapusta z marchewką. Ale jak zrobić kopytka, by były smaczne?

Jak zrobić kopytka?

Sprawa jest prosta. Na samym początku gotujemy, obrane i umyte ziemniaki, gdyż właśnie takie będą nam potrzebne do przyrządzenia kopytek. Teraz uszykujcie sobie dużą miskę. Kiedy już nasze ziemniaki się ugotowały, dusimy je jak do puree. Wrzucamy do miski. Dodajemy do nich szklankę mąki pszennej, jedno jajko, dwie łyżki stołowe mączki ziemniaczanej, tak zwanej skrobią i łyżeczkę soli. Chyba że do gotowania ziemniaków daliśmy jej dużo. To wszystko ugniatamy razem tak, by powstało nam jednolite ciasto. Jeśli słabo poddusiliśmy ziemniaki, będą grudki.

Takie ciasto dzielimy na dwie lub trzy porcje. Kulamy z nich wałeczki o średnicy dwóch centymetrów, lekko przyklepujemy. Takie wałeczki tniemy, pod lekkim skosem, na centymetrowe romby.

Jak zrobić kopytka?W tym czasie zagotowujemy garnek, z posoloną wodą. Kiedy woda zaczyna nam wrzeć, wrzucamy do niej nasze, surowe jeszcze kopytka. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie łyżka cedzakową, wyciągamy kopytka, na sito, by je odcedzić. Tak jak makaron, ale nie przelewamy ich zimną wodą. Teraz gdy kopytka są już gotowe, możemy robić dodatki w postaci mięsa i sosu, oraz kiszonej kapusty.

Jest jeszcze jedna wersja kopytek, na słodko. Przyrządzamy je w ten sam sposób, co wcześniej z tym, że dodajemy do ciasta pokruszony twaróg biały. Mieszamy, ugniatamy, a po ugotowaniu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Ta wersja kopytek, sprawdzi się gdy w domu mamy małe dzieci, kto by nie zjadł słodkości na obiad. Można również zastosować je jako przekąskę w ciągu dnia lub pyszne śniadanie. Ten przepis sprawdzony i stosowany jest od lat, przez całą moją rodzinę, więc gwarantuję, że się uda. Smacznego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here