Jak zrobić masło czosnkowe?

Masło to produkt otrzymywany z mleka ssaków. Najbardziej popularne jest masło z mleka krowiego, ale można również kupić w sklepach masło kozie i owcze. Używamy je do smarowania pieczywa oraz jako tłuszcz do smażenia, składnik ciast, dodatek do licznych potraw.

W składzie prawdziwego masła jest co najmniej 82% tłuszczu, co decyduje o wysokiej kaloryczności potrawy. Jednak ze względu na bogactwo witamin masło powinno być w diecie ludzi chorych, o obniżonej odporności oraz dzieci. Witaminy A, D, E, K oraz klika z grupy B to jedne z najważniejszych witamin odpowiedzialnych za wzrost organizmu, jego rozwój oraz utrzymanie dobrego stanu zdrowia.

Jedzenie masła w dużych ilościach jest błędem dietetycznym, który poza ryzykiem zwiększenia wagi niesie również zagrożenie dla układu krwionośnego – tłuszcze zwierzęce, a takim przecież jest masło, to ryzyko miażdżycy. Jednak ograniczone ilości masła w diecie mają bardzo korzystny wpływ na prawidłowy metabolizm i ogólnie na zdrowie człowieka.

Masło najczęściej kupujemy w sklepie

Jak zrobić masło czosnkowe?Ale warto spróbować zrobić je samodzielnie. Do tego potrzebne jest jakieś urządzenie kuchenne, które posłuży do ubijania – mikser ręczny, robot planetarny, thermomixer , a jeśli takiego nie posiadamy, to zwykła ubijaczka do piany też może być wykorzystana. Składnikiem niezbędnym jest dobrej jakości śmietana. Kupując ją w sklepie sprawdźmy, czy zawiera co najmniej 30% tłuszczu. Śmietanę należy ubijać tak długo, aż pojawią się bryłki tłuszczu pływające w białym płynie. Ten płyn to maślanka – można go po zlaniu z naczynia wypić, albo wykorzystać na przykład do upieczenia ciasta. Bryłki masła odcedzone od maślanki trzeba przepłukać w zimnej wodzie (na sicie) a potem zlepione w kształt kostki przechowywać w lodówce.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Przygotowując samodzielnie masło można pokusić się o nadanie mu ulubionego smaku. Warto wiedzieć jak zrobić masło czosnkowe, ziołowe, solone lub o innych smakach. Do zrobienia masła smakowego używa się składników świeżych, mrożonych, suszonych. Ilość tych składników oraz dodanych przypraw jest sprawą indywidualną.
Masło smakowe albo zwykłe, bez dodatków można robić od razu w większych ilościach i podzielone na porcje przechowywać w zamrażarce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here